De bedrijfshulpverlener

Als je een onderneming hebt en je hebt personeel in dienst dan heb je ooit moeten nadenken over de bedrijfshulpverlener. Iemand die binnen je bedrijf de persoon is die hulp moet verlenen bij een ongeluk of brand. De persoon die in geval van nood of een calamiteit in contact staat met de hulpdiensten. En hoe groter de onderneming is, hoe meer van deze hulpverleners je vaak ik dienst hebt. Volgens de wet ben je immers verplicht om veiligheid te waarborgen op het werk.

Opleiden en trainen

Naast de hoeveelheid mensen die je voor deze extra taak nodig hebt, (dit is afhankelijk van de Risico- Evaluatie en Inventarisatie) is het ook de verplichting dat je deze mensen goed opgeleid en getraind hebt. Een BHV training is dus noodzakelijk om aan de wettelijke eis te voldoen. Naast de wettelijke eis heb je als werkgever ook een morele plicht naar je personeel. In geval van nood wil je toch dat er op de juiste manier gehandeld wordt en dat aspect komt in een training of oefeningen aan bod. Verder is het goed om te weten dat deze training met een certificaat steeds opnieuw gehaald moet worden anders is je certificaat verlopen.

Wat leer je tijdens een BHV training?

De Bhv’er is op drie gebieden werkzaam. Als eerste op het gebied van eerste hulpverlenen bij een ongeval. Als tweede heeft de Bhv’er een taak bij het voorkomen en bestrijden van brandgevaarlijke situaties. Het derde aspect wat een Bhv’er moet kunnen doen is in noodsituaties iedereen alarmeren en ervoor zorgen dat het gebouw, je bedrijf of de instelling ontruimd en geëvacueerd kan worden. Deze drie aspecten zullen in een cursus aan bod moeten komen. Natuurlijk geldt ook dat voor elke situatie en bedrijf er een verschil is in hoeverre elke stof evenveel of misschien wel in een andere verhouding aandacht moet krijgen. Maar ook als is veiligheid en veilig werken een taak voor iedereen toch is het fijn als je weet dat binnen jouw bedrijf alles op orde is.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.