Een uitvaart regelen: hoe werkt het? 

Wanneer je een dierbare verliest, komt er veel op je af. Aan de ene kant het verdriet en gemis van je dierbare, en aan de andere kant het regelen van een uitvaart en alles wat daarbij komt kijken. Een uitvaart regelen is niet iets waar je hoofd naar staat in zo’n emotionele tijd. Daarom lees je hier wat je voor, tijdens en na een uitvaart ongeveer kunt verwachten.   

Voor de uitvaart 

Om op een mooie manier afscheid te nemen van je dierbare, zal je een uitvaart moeten regelen. Hiervoor kom je in contact met een uitvaartverzorger. De uitvaartverzorger kan jou van A tot Z vertellen wat er georganiseerd moet worden en wat de kosten zijn. Ga alvast op zoek naar eventuele vastgelegde wensen van je dierbare, die je mee kunt nemen in de beslissingen. En onderzoek op tijd in hoeverre je dierbare verzekerd was. Soms kan de uitvaartverzekering al een grote bijdrage leveren aan het regelen van de uitvaart, zoals het versturen van rouwpost en het helpen kiezen van de uitvaartwensen (zoals een kist, de muziek en de locatie).

Tijdens de uitvaart  

Tijdens de uitvaart staan de nabestaanden centraal. Het is belangrijk dat je de uitvaart optimaal gebruikt om goed afscheid te kunnen nemen van je dierbare. Zoek hierin ook steun bij anderen die aanwezig zijn. Is er geen familie? Nodig dan bijvoorbeeld een vriend(in) uit om je te steunen tijdens het afscheid. Misschien wil je tijdens het afscheid ook nog iets vertellen over je dierbare. Bespreek dit vooraf met de dienstbegeleider of uitvaartverzorger.  

Na de uitvaart 

Ook na de uitvaart komt er veel op je af. Bij een crematie volgt er altijd nog de asbestemming. Wil je de as bijvoorbeeld in een urn bewaren, of liever verstrooien? Houdt ook rekening met een eventueel testament. Hiervoor is meestal een executeur aangewezen, die je hier doorheen loodst in de emotionele tijd. Sta daarnaast ook stil bij het bewaren van mooie herinneringen, zoals digitale foto’s en video’s. Sla dit tijdig op, zodat je deze altijd kunt terugkijken op een eigen apparaat. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.