Manuele geneeskunde

Manuele geneeskunde is een tak van de geneeskunde die vooral gericht is op problemen in de gewrichten. Lees hier meer over hoe manuele geneeskunde werkt en wanneer jij er iets aan kan hebben.

Wat is manuele geneeskunde?

Manuele geneeskunde houdt zich bezig met het gehele ‘bewegingsapparaat’: je wervelkolom en de spieren en gewrichten van je armen en benen. Vooral de focus op de gewrichten staat centraal, omdat de beweeglijkheid van een gewricht erg belangrijk is. Als hier iets mis is, kunnen er veel pijnklachten worden ervaren. Dit staat ook wel bekend als de ‘blokkering van een gewricht’. Bij zo’n blokkering zijn er meerdere mogelijke oorzaken, bijvoorbeeld een verkeerde beweging of een slechte houding.

Manuele behandeling

De blokkering van een gewricht kan het beste worden opgelost door iets wat een ‘manipulatie’ wordt genoemd. Een manipulatie houdt in dat er een kleine, snelle beweging wordt gemaakt die de blokkering herstelt. Een alternatief is een ‘mobilisatie’. Hierbij wordt ook een kleine beweging gemaakt om de beweeglijkheid te herstellen, maar wordt het juist langzaam gedaan. Na een manipulatie of mobilisatie moet worden voorkomen dat de blokkeringen weer terugkomen. Welke maatregelen nodig zijn om dit te voorkomen, is afhankelijk van de oorzaak van de blokkering. De juiste diagnose stellen is dus erg belangrijk.

Wanneer kom je in aanmerking voor manuele therapie?

De manuele geneeskunde wordt door sommigen gezien als een vorm van alternatieve geneeskunde, maar behoort in Nederland en België doorgaans tot de algemene geneeskunde. Als je klachten hebt die (mogelijk) hun oorzaak vinden in het bewegingsapparaat, dan kom je in aanmerking voor manuele therapie. Denk hierbij aan rugklachten, nekklachten, of hoofdpijn die uit de nek afkomstig is. Als er wordt vastgesteld dat manuele therapie inderdaad kan helpen, wordt er een manipulatie of mobilisatie uitgevoerd. In enkele gevallen worden er ook injecties gegeven om te voorkomen dat de klachten terugkomen. Er zijn natuurlijk ook problemen in het bewegingsapparaat die niet aan blokkeringen te wijden zijn, zoals bijvoorbeeld een hernia. In dit geval kunnen de klachten niet worden opgelost met manuele therapie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.